Žaliųjų grikių sudėtis unikali. Japonų dietologas Dz. Azava, grikius stato į pirmą vietą pagal naudingumą ir energetinę vertę:
13-15 g baltymų
2,3-3 g riebalų
9,5 g angliavandenių
67-75 % krakmolo
2,0-2,2 g pelenų
Juose gausu augalinių baltymų, B grupės vitaminų, folio rūgšties, vitaminų P, PP, kalcio, fosforo, jodo, kalio, magnio, oksalo rūgšties. Žaliuose grikiuose esantys sudėtiniai angliavandeniai ilgam suteikia sotumo jausmą, o dėl juose esančių flavonoidų susinormalizuoja medžiagų apykaita, stiprinamos kraujagyslių sienelės, iš organizmo šalinami toksinai ir cholesterolio perteklius.
Žaliuose grikiuose yra unikalių baltymų, kurie įeina į 8 amino rūgščių sudėtis, kurio yra svarbiausios žmogui. Puikiai subalansuoti, turtingi lizinu, kuris įtakoja kalcio absorbciją ir raumenų baltymų formavimąsi.
Neturi gliuteno,augalinio baltymo, kuris dažniausiai randamas grūdinėse produktuose: kviečiuose, rugiuose, miežiuose, avižose. Gliuteinas yra netirpus vandenyje baltymas, kuris gali nusėsti ant žarnyno sienelių ir pabloginti žarnyno darbą.