GARDUMĖLIS: kalakutienos ir grikių kotletukai
   2017-05-28 10:37:48
GARDUMĖLIS: kalakutienos ir grikių kotletukai

Vasaros metu kotletukams rekomenduojame suteikti lengvumo su grikių koše!

4 valgytojams reikės:

1 didelio svogūno
1 česnako skiltelės
400 g mėsmale arba virtuviniu kombainu sumaltos kalakutienos
130 g virtų grikių
3/4 arbatinio šaukštelio druskos, jei grikiai nesūdyti
1 kiaušinio
1/4 arbatinio šaukštelio džiovintų bazilikų
1/4 arbatinio šaukštelio džiovintų raudonėlių
1/4 arbatinio šaukštelio šviežiai maltų juodųjų pipirų
Aliejaus

GAMINIMAS:
1. Smulkiai supjaustykite svogūną, vieną trečdalį jo atsidėkite į šalį, o likusius du trečdalius pakepinkite keptuvėje su 1/4 arbatinio šaukštelio druskos gerai įkaitintam aliejuje, kol taps skaidrus. Įtarkuokite česnako skiltelę ir pakepkite dar minutę.
2. Į dubenį sudėkite kalakutieną, virtus grikius, keptą su česnaku ir žalią svogūną, įmuškite kiaušinį, suberkite likusią druską bei prieskonius (bazilikus, raudonėlį, juoduosius pipirus). Viską itin gerai išmaišykite, neskubėkite ir skirkite tam laiko. Palikite masę 10 min. išbrinkti.
3. Keptuvėje įkaitinkite 2 valgomuosius šaukštus aliejaus. Iš paruoštos masės sudrėkintomis rankomis formuokite nedidelius kotletukus. Kotletukus iš karto dėkite į keptuvėje gerai įkaitintą aliejų. Kadangi kotletukų masė gausis gana skysta, teks pasiterlioti, ir nekreipkite dėmesio į kotletukų formą. Kotletukus taip pat galite formuoti dviems šaukštais.
4. Nepridėkite į keptuvę vienu metu labai daug kotletukų, jie turi nesiliesti vienas prie kito. Kepkite ant šiek tiek silpnesnės nei vidutinė ugnies, vis apversdami, kol gražiai apskrus. Pirmą kartą kotletukus apverskite po 1-2 minučių, kai susiformuos graži apkepusi plutelė. Jei kotletukai nedideli, iškepti juos užtruks apie 5-6 minutes. Galite vieną jų perpjauti per pusę ir įsitikinti, ar gerai iškepę. Atsargiai, jei reikia, išvalykite keptuvę ir taip pat kepkite naują partiją kotletukų.
5. Patiekite karštus, šiltus ar netgi šaltus – visaip gardu.
Receptas paiimtas iš: http://mukatanas.blogspot.lt/2014/01/kalakutienos-ir-grikiu-kotletukai.html